Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

PROŠIRENE VENE - umorne, bolne i teške noge

19/08/2021
od strane Vera Furtula

Kod prvih znakova proširenih vena potrebno je početi sa preventivnim merama: plivanje, hodanje i vožnja bicikle, izbegavanje dugotrajnog sedenja, toplih kupki i izlaganja suncu, kao i regulisanje telesne težine.

https://www.ruskaapoteka.rs/ishrana/

Od proširenih vena ljudi pate u svim životnim dobima, više žene nego muškarci, a mogućnost razvoja bolesti se povećava sa starošću. Čak trećina starijih od 25 godina ima ovaj problem, koji se u početku shvata kao estetski, ali je već tada veoma važno početi sa prevencijom, kako bi se izbegle kasnije komplikacije i razvoj bolesti.

ŠTA SU PROŠIRENE VENE I ZBOG ČEGA NASTAJU?

Do proširenja vena mogu dovesti bolesti srca, pluća i jetre, a veliku ulogu imaju i nasledni činioci. Usled oštećenja vena,  dešava se refluks ili povrat krvi u smeru sile zemljine teže. Najčešće se vene primećuju na nogama i mogu biti površinske, u koži ili ispod nje, ili dubinske, između kostiju i mišića, kada ukazuju na opterećenje dubokog venskog sistema, zbog slabosti u građi venskog zida i venskih zalistaka.

Osobe sa proširenim venama žale se na bolne, umorne i teške noge. Zbog zastoja krvi koža je slabo ishranjena i hrapava, kapilari su propustljivi, pa i najmanja povreda dovodi do otvorenih rana. Funkcija venskih zalistaka slabi, krv se vraća u venu pri čemu nastaje edem ili otok i razvija se hronična venska insuficijencija.

Ukoliko se problem sa proširenim venama ne tretira pravilno, može doći do komplikacija poput prskanja kapilara i manjih vena, zapaljenja vena i najozbiljnijeg od svih, tromboflebitisa, odnosno zapaljenja vena sa zgrušavanjem krvi. Simptomi tromboflebitisa su eritemi i osećaji toplote, bolovi i otežano hodanje, promene boje kože i istaknute površinske vene, dok su kasne komplikacije edem potkolenice, sekundarni varikoziteti, dermatitis i ulkus kože, kao i ugrušci koji se mogu otkinuti i krvotokom dospeti u pluća.

Zato je veoma važno da se ne zanemaruju simptomi, kao što su teške i umorne noge, oticanje i crvenilo kože, otežano hodanje, eritem i osećaj toplote, već se odmah treba obratiti svom lekaru, nutricionisti i farmaceutu za adekvatan savet.

Vene služe kao veliki rezervoari krvi: više od 60 odsto celokupne krvi cirkulacijskog sistema nalazi se u njima. Pored vena, u „rezervoare krvi” ubrajaju se i slezina, jetra, velike abdominalne vene, srce i pluća.

TERAPIJA PROŠIRENIH VENA

Terapija proširenih vena zavisi od obima i stepena zahvaćenosti venskog sistema patološkim procesom. Lečenje podrazumeva prevenciju tromboze, odnosno smanjenje sklonosti ka pojačanom zgrušavanju krvi da bi se izbegli bolni grčevi, težina u nogama, otvorene rane i embolija pluća.

Lečenje obuhvata: elastično-kompresionu bandažu, primenu lekova i pridržavanje dijetetsko-higijenskih režima u cilju jačanja mišićno-venske pumpe. Pored terapije lekovima, lečenju proširenih vena se može pristupiti i operativnim postupcima koji daju dobre rezultate sprečavajući dalji razvoj bolesti.

  • U terapiji se najčešće koriste lekovi ili biljni preparati u obliku masti, krema i gelova koji deluju lokalno. Oni deluju na području primene, sprečavaju nastanak edema i poboljšavaju mikrocirkulaciju delujući antikoagulativno i trombolitički.

https://www.ruskaapoteka.rs/shop/kapilar-balzam/

Ipak, terapija se često zasniva i na upotrebi tableta ili kapsula po preporuci lekara.

  • Fitoterapija ima značajnu ulogu u lečenju proširenih vena.

Kapilar tablete (dihidrokvercetin) koji pripada grupi bioflavonoida, deluje na vene, limfne sudove i mikrocirkulaciju, pojačavajući tonus vena, smanjujući njihovu širinu i štiteći venske zalistke od propadanja. Oralna terapija Kapilar tabletama je dugotrajna i koristi se  za ublažavanje tegoba kod varikoznih vena, ulkusa potkolenice, edema i hemoroida.

https://www.ruskaapoteka.rs/shop/kapilar-tablete/

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju